Co je inkontinence?

O inkontinenci

Co je inkontinence?

Existuje spousta mýtů a mylných představ, takže je důležité uvést vše na pravou míru. Koneckonců, čím více o tomto stavu víte, tím lépe budete připraveni diskutovat o možnostech se svým ošetřujícím lékařem.

Inkontinenci lze popsat jako neúmyslnou ztrátu:

  • moče z močového měchýře - známá jako inkontinence moči
  • stolice ze střeva - známé jako inkontinence stolice/fekální inkontinence.

Inkontinence se může pohybovat dle závažnosti od malého úniku až po úplnou ztrátu kontroly močového měchýře/střev. Pokud trpíte jakoukoli inkontinencí, pomůže vám promluvit si s lékařem, který vám navrhne různé strategie zvládání tohoto problému.

Existují různé druhy inkontinence moči.

  • Stresová inkontinence moči; moč uniká, když vyvíjíte tlak na močový měchýř kašláním, kýcháním, smíchem, cvičením nebo zvedáním něčeho těžkého.
  • Urgentní inkontinence moči; máte náhlé, intenzivní nutkání močit, po kterém následuje nedobrovolná ztráta moči. Možná budete muset močit často, včetně celé noci. Naléhavá inkontinence může být způsobena jak mírným stavem, jako je infekce, nebo závažnějším stavem, jako je neurologická porucha nebo cukrovka.
  • Paradoxní inkontinence; dochází k častému nebo neustálému ukapávání moči v důsledku toho, že se močový měchýř zcela nevyprázdní.
  • Funkční inkontinence; tělesné nebo duševní postižení vám brání dostat se včas na toaletu. Pokud máte například těžkou artritidu, možná nebudete schopni dostatečně rychle rozepnout kalhoty. Nebo špatná mobilita a environmentální faktory, např. když je toaleta nepřístupná.
  • Smíšená inkontinence moči; máte více než jeden typ inkontinence moči - nejčastěji se jedná o kombinaci stresové inkontinence a urgentní inkontinence.

Pokud máte další dotazy týkající se inkontinence, najděte nás na stránce Kontaktujte nás a my vám rádi pomůžeme.

Recent Articles